Još jedan TV intervju

U nedjelju je na N1 TV u dnevniku bio prikazan intervju s Martom o porodu kod kuće. Ne trebamo ništa skrivati o tom porodu i uvijek smo spremni podijeliti informaciju sa svim zainteresiranim ljudima.

Nadam se da će jednog dana žene moći slobodno odabrati kako žele roditi svoje dijete. Žene koje su fizički umorne, trebaju pomoć i ne mogu se opustiti kod kuće, trebaju izabrati bolnicu. Žene koje su dobro pripremljene, koje podržava partner i bliski članovi obitelji, mogu odabrati porod kod kuće. To nije ništa neobično i u Zapadnoj Europi taj je izbor dostupan već dulje vrijeme, jer imaju slobodu izbora kao u pravoj demokraciji.

Ljudi koji kritiziraju porod kod kuće, govoreći primjerice da to pripada kamenom dobu, jednostavno dokazuju da Hrvatska nije EU nego još uvijek „Balkan“. Što oni znaju o porodu kod kuće?

Ako tako želite roditi u Hrvatskoj, za sve pripreme morate uložiti minimalno 1000 eura. Ne samo što morate imati dogovor s privatnom primaljom, nego morate platiti i sve dokumente u privatnim poliklinikama koji su potrebni za prijavljivanje djeteta itd. Naravno, sve informacije morate pripremiti prije samog rođenja djeteta. Daleko od kamenog doba…

Možda ću opet dobiti komentare iz mržnje, ali svejedno se nadam da neće biti diskriminacije između poroda kod kuće u usporedbi s porodom u bolnici, za prava žena. Ovo ne bi ni trebala biti tema za raspravu!

Ne možete ni zamisliti koliko smo samopouzdanja, sreće i poštovanja prema snazi ljudskog tijela dobili savladavanjem ovog zadatka. Naša djevojčica Ami nema nikakva umjetna “antitijela” u sebi. To je predivno.

P.S. Mia se inače ne glupira kao u ovom intervjuu. Bila je umorna 🙂