Kiropraktika nije orijentalna metoda iz Azije.
Kiropraktika je znanost utemeljena u SAD-u 1895. godine, a njene temelje dao je D. D. Palmer. Godine 1897. otvorio je Palmer College of Chiropractic u Davenportu koji je kasnije preuzeo njegov sin, B. J. Palmer. B. J. Palmer je uvelike proširio školu i opće znanje o kiropraktici.
Danas Palmer College of Chiropractic ima tri podružnice: prva je u Davenportu u Iowi, druga u Kaliforniji, a treća na Floridi.
o kiropraktici (1)o kiropraktici (2)o kiropraktici (3)
Kiropraktika je jedna od rijetkih alternativnih medicina koja je znanstveno priznata i koja daje doktorsku diplomu u SAD-u i Kanadi te koja je u tim državama dio osnovne zdravstvene zaštite. Također, doktori kiropraktike (DC) znaju kako postaviti dijagnozu temeljem RTG, MR i CT nalaza te mogu dijeliti mišljenja s medicinarima. Jedan od uvjeta zadržavanja licence doktora kiropraktike je kontinuirana edukacija i prisutnost na seminarima.
Iako je Hrvatska postala članica EU, još uvijek nema specifičnog zakona o kiropraktici, stoga budite oprezni da odabirete diplomirane doktore kiropraktike, a ne  samoprozvane kiropraktičare i “iscjelitelje”. Nažalost regulacija EU zakona na ovom području vrlo je spora.

Dublji uvid u kiropraktiku (definicija Medicinskog fakulteta na Harvardu):

“Kiropraktika je sustav zdravstvene njege koja smatra da struktura tijela, pogotovo kralježnica, utječe na funkciju cijelog tijela. Cilj kiropraktičara je ispraviti položaj tijela kako bi se oslobodilo boli, unaprijedila funkcionalnost te kako bi se pomoglo tijelu da samo zaraste.

Dok je osnovna komponenta kiropraktike manipulacija kralježnice, kiropraktička njega sada uključuje i širok niz drugih tretmana, poput manualnih i manipulativnih terapija, edukacije o držanju i vježbanju, ergonomski trening (kako hodati, sjediti i stajati na temelju biomehanike), nutricionističke konzultacije, čak i ultrazvučne i laserske terapije. Sukladno tome, kiropraktičari danas često surađuju s doktorima opće prakse, stručnjacima protiv boli i kirurzima, u tretiranju pacijenata s bolovima.

Većina istraživanja u kiropraktici fokusira se na manipulaciju kralježnice protiv boli u leđima. Kiropraktički tretman za rješavanje raznih drugih problema – uključujući mišićnokoštanu bol, glavobolje, astmu, sindrom karpalnog tunela i fibromialgiju – također su istraživani. Posljednja saznanja zaključila su da kiropraktička manipulacija kralježnice može pomoći protiv boli u leđima, migrene, boli u vratu te pomoći protiv trzajne ozljede vrata.

Bilo je izvještaja o ozbiljnim komplikacijama, uključujući moždani udar, koji je slijedio nakon manipulacije vratne kralježnice, iako je to izuzetno rijetko i neka su istraživanja pokazala da uzrok ne mora biti povezan s tretmanom.

“Manipulacija kralježnice” generički je pojam korišten za bilo koju vrstu terapeutskog pokreta kralježnice, no preciznije korišten, ovaj pojam označava brz, ali snažan pritisak na zglob između dva kralješka. Taj pritisak pokrene i rotira zglob više od uobičajenog opsega pokreta te se čuje pucketajući zvuk. Taj karakterističan zvuk uzrokovan je prekidanjem vakuuma ili oslobađanjem mjehurića u sinovijalnu tekućinu, čistu, debelu tekućinu koja podmazuje kralježnicu i druge zglobove. Manipulacija kralježnice može biti napravljena direktno guranjem kralježaka ili indirektno rotacijom vrata ili gornjeg dijela tijela. Trebala bi biti napravljena na samo jednom ili dva zgloba odjednom. Kiropraktičari i drugi praktičari to uspijevaju pozicioniranjem tijela na način da je sila koju izvrše fokusirana na jedan zglob, dok su dijelovi kralježnice iznad i ispod tog zgloba čvrsto držani na mjestu. Većina tretmana manipulacije kralježnice traje između 10 i 20 minuta i provodi se prvotno dva ili tri puta tjedno. Možete očekivati poboljšanje Vaših simptoma nakon nekoliko tjedana.

Također, kiropraktičar Vas može savjetovati o mijenjaju Vaše biomehanike i držanja te preporučiti druge tretmane i tehnike. Krajnji cilj kiropraktike je olakšati bol i pomoći pacijentima bolje upravljati svojim stanjem kod kuće.”

about4