Zadnja objava o hrani za sada ;)

Jučer sam bojao vanjski zid ordinacije pa nisam imao vremena za objavljivanje novog članka. Umjesto toga pokazat ću moj današnji ručak (s obzirom da ponedjeljkom radim 8.00~21.00, ovo je i ručak i večera).

U subotu sam imao večeru s Loritom i Martom, gdje sam pojeo 300 g ramsteka (naravno slabo pečenog), a jučer je deda (moj punac) ispekao kozu.
Čini se da sam jeo dovoljno mesa preko vikenda pa danas jedem više povrća, blitvu i bob. Također mrkvu i bananu. Međutim, samo povrće me čini gladnim, ipak trebam proteine i masnoću. Jednostavno i brzo pečena teletina i čvarci kao grickalice. Samo trebate izbjegavati najdraži kruh, tjesteninu, rižu, pommes frites, palačinke s Nutellom i Cedevita sok i imat ćete idealan obrok koji ne košta puno.

“Povrće i voće je zdravo. Meso i masnoća su ‘jako’ nezdravi, čak uzrokuju rak!” – ova propaganda nekako je vrlo raširena.

Nazad k osnovama, Vaše tijelo napravljeno je od 60% vode, 20% proteina, 20% masnoća i minerala. Nema ugljikohidrata. No danas smo naučeni da ih jedemo kao glavnu hranu (piramida prehrane pokazuje kao da moramo jesti najviše žitarica), pogotovo gotovu hranu u restoranima. “Sol = visoki krvni tlak, mast = kolesterol” je neistina. Uzrok problema su slatkiši (glukoza, fruktoza iz današnjeg “normalnog” voća koje je modificirano da bude ekstremno slatko za ljude) i žitarice, a ‘bez masnoća’, ‘bez glutena’ ne znači ništa za zdravlje.

Ako brinete o kemikalijama, antibioticima u današnjoj mesnoj industriji, razumijem. Siguran sam da svi roditelji koji brinu o tome izbjegavaju i cjepivo za svoju djecu. Treba se držati dalje od otrova, zar ne?
U svakom slučaju, obično meso koje možete kupiti u svom lokalnom supermarketu, u EU, jedno je od najkvalitetnijih. Pogotovo uspoređujući sa SAD-om, Kanadom, Kinom, Brazilom i Japanom. Fuj.

Primjerice Kina daje 5~7 različitih antibiotika kokoši (svaki dan u tjednu dobiju drugačiji antibiotik i tako u krug) i prodaje ih kao “chicken nuggets” u poznatom fast food restoranu kojeg znate, u Japanu (a vjerojatno i u drugim zemljama). Da, ne jedem takvo “meso”. Dapače, čak sam oprezan i sa čevapima, ako ne znam koje je meso unutra (odnosno s čime je pomiješano).

sl1 sl2