Kada je tenisač Novak Đoković zapeo na 3. mjestu svjetske rank ljestvice, primijetio je na pregledu da je njegovo tijelo osjetljivo na gluten. Nakon toga pokušao je u potpunosti prekinuti s unosom brašna koje sadrži gluten na 14 dana. Njegova izvedba postala je puno bolja i puno se bolje osjećao. Za dva tjedna pojeo je samo jedno pecivo koje je sadržavalo gluten i sljedećeg se jutra osjećao lošije i nije bio spretan kao prije.
Imao je upalu crijeva. To je bio sindrom propusnog crijeva.
Stanice koje pokrivaju sluznicu tankog crijeva obično su poredane u liniji. Kod ljudi koji imaju alergiju na gluten te linije pucaju i stvaraju se mikro rupe u crijevima. Neke otrovne tvari počinju curiti iz tih mikro rupa i dolaze do mozga. Ove otrovne tvari proizvode neurotoksičnu tvar koja se zove kinurenin. Taj simptom zove se sindrom propusnog crijeva.
Kinurenin utječe na neuronske stanice u mozgu i zabranjuje ispuštanje neurotransmitera živčanog sustava. To je kritična situacija za karijeru vrhunskog sportaša.
Odlučno je promijenio svoju prehranu, odbacujući sve proizvode od brašna i povećavajući unos visokokvalitetnog mesa i masnoća. Ubrzo je postao 1. na svjetskoj rank ljestvici i održao je svoj status kao sam svjetski vrh.
Izbacivanje glutena podiglo je funkciju njegovog mozga. Reakcija tijela gledajući pokrete protivnika prolazi proces od očiju do mozga pa od mozga do mišića koji reagiraju s nekoliko sinapsi. Moglo bi se i reći da je prije guten usporavao njegove prijenosnike sinapsi. U svakom slučaju, zbog toga što ne jede gluten, Đoković je postao poznat ne samo među vrhunskim sportašima, nego i među nama.
Moguće je da se alergije na gluten javljaju zbog ekstremne modifikacije brašna između 1960-ih i1980-ih. Na današnjem tržištu 99 % brašna ekstremno je modificirano. Nije ni čudo da je upravo brašno bilo prvi GMO proizvod (srećom EU se jako protivi uvozu i proizvodnji GMO-a, što uključuje i našu Hrvatsku). Drugi mogući razlog alergija na gluten razna su cjepiva koja se ubrizgavaju u novorođenčad, ali to nije glavna tema danas pa neću opisivati detalje (cjepiva stvaraju umjetna antitijela u tijelu koja zatim stvaraju aergije na kemijske tvari poput modificiranog glutena, kemijski zagađenih jaja, mesa, kikirikija i peludi).
Istina je da sve više ljudi ima korist od izbacivanja brašna, poput rješavanja kroničnog umora, autoimunih bolesti, alergija, artritisa, glavobolja, osipa na koži, problema sa srcem i drugih kroničnih bolesti koje su poznate današnjoj medicini kao bolesti čiji je uzrok “nepoznat”.
Sada ljudi prestaju s brašnom i prebacuju se na rižu (iako još uvijek mnogi idu u pekarne i jedu bez da imalo razmišljaju o tome).
Pitanje je: mislite li da je za zdravlje dovoljno dobro izbjegavati gluten?
Odgovorit ću na ovo pitanje u sljedećoj objavi gdje ću Vam reći i laž o kolesterolu..