Bol u uhu

Dvanaestogodišnji dječak iz Slavonije došao je u moju ordinaciju s mamom. Imao je bol u uhu i liječnik je njegovoj mami rekao da uho mora operirati.

Liječnik je zarezao stražnju stranu uha da ga “očisti”. Međutim, nakon operacije, gnoj miješan s krvlju počeo je curiti iz uha i bol nije prestala.

Liječnik je rekao da ne zna jasan uzrok toga, ali je predložio još jednu operaciju.

Pogledao sam dječakovo uho. U uhu je bila osušena krv. Pregledao sam njegovu vratnu kralježnicu, C1 (Atlas) i otkrio da nije u pravilnoj poziciji. Tretirao sam njegov C1 isti dan i odsjeli su u hostelu u Zagrebu pa sam ga sutradan još jednom tretirao. Rekao sam im da sam napravio što sam primijetio da treba i da sam popravio koliko sam do sada mogao. Predložio sam im da se vrate nakon mjesec dana da vidimo kako će se osjećati.

Nakon mjesec dana, dječak i mama su ponovo došli. Dječak je bio nasmijan, a mama mi je rekla da sin više nema bol u uhu i da više nema gnoja ni krvi. Pogledao sam uho, bilo je čisto. Pregledao sam njegov C1 (Atlas), bilo je dobro. Napravio sam preventivni tretman.

Ovo je uspješan primjer, ali kiropraktika nije savršena (vjerujem da NEMA savršene metode). Ponekad ne uspijem ne radi svoje nezrelosti, nego zbog nekoliko kompliciranih razloga. No moj je posao i dalje jednostavan i potpuno jasan, a to je ‘otkriti i ispraviti subluksaciju’ i kasnije pustiti tijelo da zacijeli.

Na kraju, pogotovo kod pacijenata koji su tinejdžeri i dolaze zbog raznih bolova, najčešće glavobolje, strogo im kažem da prestanu s Coca-Colom, Cedevitom, čokoladom i svim slatkišima punim šećera. Bez ostavljanja tog uzroka, odlaženje na kiropraktiku, fizikalnu terapiju, akupunkturu, masažu, bioenergiju je bacanje novaca i vremena, isto s****, drugo pakovanje. Zašto barem ne počnete rješavati te moguće uzroke simptoma bez odlaska na rizičnu operaciju ili bez dugotrajnog uzimanja lijekova nakon kojih se stanje pogorša.

Slika: Čovjek je snažan, zdrav i prirodno rijetko dobije bolest. No zašto mi nismo takvi? Ovo jednostavno pitanje zapravo je duboka tema.

curice