Davanje slatkiša djeci

Najzabavnije vrijeme u Hrvatskoj je počelo.
Planirate li dio ljeta provesti u putovanju ili s prijateljima i obitelji?

Usput…
Nemojte davati slatkiše djeci.
Ovo je vjerojatno najteži zadatak za roditelje i roditelji su oni koji su najslabiji.
Razlog zašto djeci ne treba davati slatkiše nije samo to što su šećeri i zaslađivači užasni za zdravlje, nego i dodvoravanje djeci djecu vodi prema tome da budu razmaženi i da postanu neodgovorne odrasle osobe.

Samo zato što je dijete neodoljivo, to nije razlog za davanje bombona, čokolade, sladoleda i soka koji navikavaju dječji um na nezdrave stvari i stvaraju im veliku prepreku da postanu neovisni odrasli ljudi.

Ovdje morate razumjeti činjenicu da je šećer jedna od najtoksičnijih namirnica i da je naše tijelo stvoreno tako da ne može direktno probaviti šećer.
Šećer naglašava saharifikaciju i proizvodi aktivan kisik koji može uzrokovati daljnje peroksidacije.
Daljnje saharifikaciju uzrokuju AGEs (Advanced Glycation End Products – krajnji proizvodi uznapredovale glikozilacije) koji stvaraju značajne štete u tijelu.

Šećer je jedna od najvećih smetnji kod djece koja pate od raznih psihičkih poremećaja poput ADHD-a, depresije, poremećaja ličnosti, sporijeg učenja i psihosomatskih bolesti.
Kao što sam spomenuo i u jednoj prijašnjoj objavi o tome kako je “šećer droga”, granulirani šećer, koji je ujedno i najjeftiniji i najpopularniji tip šećera, uopće nema minerala i “krade” minerale iz tijela, pogotovo esencijalne vitamine i kalcij, kada ga tijelo pokušava probaviti.

Vjerujem da nema potrebe napomenuti da su umjetni zaslađivači (aspartam), koji se koriste u proizvodima s “0 kalorija”, još gori.
Ne samo da su studije dokazale da umjetni zaslađivači od 0 kalorija ozbiljno oštećuju bubrege i živčani sustav, nego s time možete postati 6 puta deblji.
Ako možete naći informaciju kako i zašto su umjetni zaslađivači otkriveni, znat ćete puno više informacija o njihovoj štetnosti.
Te informacije danas više nisu skrivene.

Ja ne dajem slatkiše svojoj kćeri, zato što je volim.

Slatkiši moraju biti “luksuzna hrana”.
Dijete u njima može uživati samo u posebnim prilikama.