GMO – 2. dio

Operacija “Ranch Hand” bila je vojna operacija SAD-a tijekom rata u Vijetnamu, u trajanju od 1962. do 1971. U velikoj mjeri inspirirana britanskom uporabom 2,4,5-T i 2,4-D (“Agent Orange”) tijekom malajskog gerilskog rata “Malayan Emergency” u 1950-ima, “Ranch Hand” bila je dio cjelokupnog programa herbicidnog ratovanja tijekom oružanog sukoba nazvanog “Operation Trail Dust”.

Nus-proizvod tih kemikalija je 2,3,7,8-Tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD).
TCDD je vrlo jak otrov čija je teratogenost potvrđena u eksperimentima na životinjama.
Američki civili nisu znali da vojska koristi ovaj opasan otrov u operaciji u Vijetnamskom ratu. Taj su zločin američkoj javnosti razotkrili američki veterani, nakon što su teško oboljeli od posljedica te nakon što se mnogo djece veterana rodilo s rascijepljenom kralježnicom.

Uz to, 2,4,5-T nije dopušteno koristiti u SAD-u, Europi i Japanu. Zbog jezivih rezultata koje je ovo kemijsko oružje dalo na životinjama, nije dopušteno testiranje na ljudima.
Najmanje 83 600 kilolitara ove kemikalije korišteno je u operaciji “Trail Dust” i najmanje 4 milijuna ljudi, gotovo jednak broj kao cijela populacija Hrvatske, bio je izložen ovom otrovu.

Za sve pametne čitatelje, nije čudo što su 1984. američki veterani iz Vijetnamskog rata podigli tužbu protiv Kompanije koja je napravila kemikaliju “Agent Orange”. Na kraju se više od 40 000 veterana pridružilo ovoj tužbi.

Međutim, na zadnjem saslušanju, odjednom je predstavnik tužitelja objavio nagodbu s Kompanijom. Kompanija se nagodila da će platiti tužiteljima 1.8 milijardi $. Zbog te činjenice, zdravstveni problemi veteranskih vojnika zauvijek su zaboravljeni. Veterani nezadovoljni samo novčanom odštetom ponovo su 1989. tužili Kompaniju, ali optužba je odbijena.

Golema kompanija koja je napravila “Agent Orange” je Monsanto, kompanija koja je tvorac GMO-a. Oni danas polažu sva prava na GMO.
Za Monsanto, plaćanje 1.8 milijardi $ za šutnju veterana iz Vijetnamskog rata neznačajan je iznos.

Barem je dobro znati pozadinu kompanije koja okupira sva prava na GMO..