Je li zdravo ili nezdravo jesti meso? – To je promašeno pitanje!

Vidio sam prehrambene navike mnogih ljudi.
Vidio sam dijete koje pije 1-2 litre mlijeka dnevno,
muškarca koji jede 1 kg mesa svaki dan,
ženu koja jede samo voće…

Pitao sam ih: “Zašto ste odabrali takvu prehranu?”.
Odgovorili su:
Mlijeko ima puno kalcija…
Meso je puno proteina…

Voće je bogato vitaminom C…

Također znam čovjeka koji svakodnevno jede više od 6 jaja.

Znam i čovjeka koji nikad ne jede jaja.

Kakva je vaša prehrana?

Nemate li slične ‘pogreške’?

Ljudi koji jedu jaja vide samo ‘protein’.

S druge strane, ljudi koji ne jedu jaja vide samo ‘kolesterol’.

Obje strane ne mare za jaje u suštini, jedino za što mare je nutricijent.

Ovdje su neki primjeri DOBROG i LOŠEG:

Voće
DOBRO – puno vitamina, dobro za ljepotu

LOŠE – fruktoza može biti uzrok pretilosti

Špinat
DOBRO – bogato željezom, idealno protiv anemije

LOŠE – može biti uzrokom stvaranja kamenca, zbog povezivanja oksalne kiseline i kalcija

Meso
DOBRO – visoka kvaliteta proteina

LOŠE – može biti uzrok nekoliko bolesti, poput karcinoma, srčanog udara, previsokog krvnog tlaka, probavnog zatvora, zbog masti i kolesterola

Slatki krumpir (batat)
DOBRO – pun vlakana, dobar za liječenje probavnog zatvora

LOŠE – pun šećera, može biti uzrok pretilosti

Čaj
DOBRO – bogat vitaminom C, mineralima i antioksidantima

LOŠE – može biti uzrok anemije, zbog povezivanja tanina i željeza, čime se željezo izbacuje iz tijela (pogotovo kod zelenog čaja)

Lignja, hobotnica
DOBRO – pune taurina, dobro za zdravlje
LOŠE – puno kolesterola

Mrkva
DOBRO – sadrži karoten, korisno za poboljšanje kože i imunološkog sustava

LOŠE – sadrži enzim ‘ascirbinase’ koji lomi vitamin C

Mlijeko…
Jaja…
Riba…
Luk…

NEMA KRAJA!

Moram reći da je jedan od uzroka problema, zbog kojeg ljudi pogrešno razumiju prehranu, krivi savjet nutricionista.
“Jedite dobro.”

“Važna je ravnoteža.”

Nemam pojma što to znači?
Nutricionisti su studirali o nutricijentima, ne o hrani kao takvoj.

Zato često imaju pogreške poput nuđenja nutriconističkih tableta ljudima, koje sadrže kalcij, magnezij, vitamine itd.

Pametan čitač mojih objava ovo je već primjetio – važno je ‘vratiti se nazad prirodi, kulturi i povijesti’, kako smo bili živjeli.

Naravno ne možemo posve slijediti način života ljudi od prije 500 godina, ali važne kvalitetne navike trebamo modificirati kako bi nam pristajale u sadašnjosti.

Moj savjet je:
“Ako je moguće, jedite cijelu namirnicu, sve njene dijelove.”

“Ako je moguće, ne gulite kožu s povrća.”

Naši pretci su poštovali hranu. Davali su sve od sebe kako bi pojeli cijelu životinju ili biljku, koliko god je moguće.
Ta mudrost učinila ih je snažnijima i produžila je njihovo naslijeđe do naše generacije.
Jedenje samo ‘mekog’ ili ‘ukusnog’ dijela je ponekad u redu, ali moramo poštovati i prihvatiti hranu u cijelosti.

To nije ništa prljavo ili nezdravo!

Slika: Pileće nogice 1 kg/10 kn, bogate želatinom, savršene za zdravu kožu i kosu poput mene

nogica mia no nogica