Vidio sam prehrambene navike mnogih ljudi.
Vidio sam dijete koje pije 1-2 litre mlijeka dnevno,
muškarca koji jede 1 kg mesa svaki dan,
ženu koja jede samo voće…
Voće je bogato vitaminom C…
Znam i čovjeka koji nikad ne jede jaja.
Nemate li slične ‘pogreške’?
S druge strane, ljudi koji ne jedu jaja vide samo ‘kolesterol’.
Obje strane ne mare za jaje u suštini, jedino za što mare je nutricijent.
Ovdje su neki primjeri DOBROG i LOŠEG:
LOŠE – fruktoza može biti uzrok pretilosti
LOŠE – može biti uzrokom stvaranja kamenca, zbog povezivanja oksalne kiseline i kalcija
LOŠE – može biti uzrok nekoliko bolesti, poput karcinoma, srčanog udara, previsokog krvnog tlaka, probavnog zatvora, zbog masti i kolesterola
LOŠE – pun šećera, može biti uzrok pretilosti
LOŠE – može biti uzrok anemije, zbog povezivanja tanina i željeza, čime se željezo izbacuje iz tijela (pogotovo kod zelenog čaja)
Lignja, hobotnica
DOBRO – pune taurina, dobro za zdravlje
LOŠE – puno kolesterola
LOŠE – sadrži enzim ‘ascirbinase’ koji lomi vitamin C
NEMA KRAJA!
“Važna je ravnoteža.”
Zato često imaju pogreške poput nuđenja nutriconističkih tableta ljudima, koje sadrže kalcij, magnezij, vitamine itd.
Naravno ne možemo posve slijediti način života ljudi od prije 500 godina, ali važne kvalitetne navike trebamo modificirati kako bi nam pristajale u sadašnjosti.
“Ako je moguće, ne gulite kožu s povrća.”
To nije ništa prljavo ili nezdravo!
Slika: Pileće nogice 1 kg/10 kn, bogate želatinom, savršene za zdravu kožu i kosu poput mene