Obrazovanje doktora kiropraktike

Kiropraktika je jedna od najboljih alternativnih medicina, čiji je doktorski stupanj u Sjevernoj Americi jednak doktorima medicine.
Ovlašteni kiropraktički program u SAD-u zahtijeva od polaznika 90 sati u semestru dodiplomskog obrazovanja s prosječnom ocjenom (GPA) od najmanje 3.0 na skali od 4.0.
Pohađanje programa zahtijeva najmanje tri godine preddiplomskog obrazovanja, a većina zahtijeva završen baccalaureate stupanj.
Kanada zahtijeva minimalno tri godine preddiplomskog obrazovanja za polaznike, a najmanje 4200 nastavnih sati (ili ekvivalent) redovitog kiropraktičkog obrazovanja putem akreditiranih kiropraktičkih programa.

Problem kiropraktike jest, iako je ona službeno prepoznata od strane WHO-a (WHO=World Health Organization/Svjetska zdravstvena organizacija) i nekih naprednih zemalja, još uvijek mnoge zemlje nemaju dovoljno propisa.
Zbog toga mnoge druge alternativne medicine ili praktičari, čak i iscjelitelji, ukradu osnovni princip kiropkratike i izvrnu ga kao da bude njihov, stvore novo ime ili apeliraju da su oni ti koji su ideju stvorili.
Ukrasti kiropraktičko načelo, a zatim se oglašavati velikim reklamama na televiziji, u časopisima i posvuda je sve popularnije danas, to mogu činiti jer ovdje nema propisa o kiropraktici.
Čak i neki needucirani iscjelitelji nazivaju sebe kiropraktičarima. To je još veći problem.
Primjerice zamislite da naručite sushi u restoranu, a poslužitelj Vam donese ćevape i kaže “Ovo je najbolji hrvatski specijalitet, sushi”.
Što mislite o tome? Da je šala, gdje je kamera. Ali ako je do Vašeg zdravlja, nije više smiješno, zar ne?

WHO direktiva (na engleskom)
http://www.chiroeco.com/50/bonus/WHOguidelines.pdf

palmer