Problem s autom vs. Problem s tijelom

Prošli mjesec moj 10 godina stari auto je morao ostati na servisu 3 dana. Kada sam vozio iz Zagreba u Varaždin, auto je odjednom upalio lampicu “provjera motora” i “upozorenje – kvar na motoru”. Od tada nisam mogao koristiti tempomat i nisam mogao ubrzati više od 110 km/h.

Zapravo ovo je drugi put da mi se to dogodilo. Prije 6 mjeseci sam bio u autoservisu i već sam dobio ponudu koliko bi sve koštalo i koje dijelove trebam zamijeniti. Sjećam se da uopće nije bilo jeftino pa sam malo oklijevao. Nakon 10 dana, lampica “upozorenje – kvar na motoru” sama se od sebe ugasila i mogao sam normalno voziti.

S obzirom da se pojavilo drugi put, više nisam sumnjao u to da ne bih trebao ignorirati ovaj problem. U principu, moj auto od 177.000 km trebao je novi DPF (diesel particulate filter) i reprogramiranje postavki.

Ako se ova lampica upozorenja na autu usporedi sa simptomima Vašeg tijela poput “boli”, “trne”, “slabost”, “umor”, “svrbež”, pritisak”, i bilo koje vrste neugode, ono što Vaš obiteljski liječnik radi neće riješiti problem. Liječnici Vam daju lijekove na temelju Vaše žalbe ili dijagnoze osim u slučaju nekolicine antibiotika.

Uzimanje svih lijekova poput generalnih lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula, kortikosteroida, lijekova protiv visokog krvnog tlaka ISTO JE KAO DA AUTOSERVISER IZVADI OSIGURAČ I UGASI LAMPICU UPOZORENJA I DA SVE IZGLEDA KAO POPRAVLJENO. Voziti još nekoliko stotina kilometara, čak i više i sve još može izgledati u redu. No duge vožnje povećavaju rizik od ozbiljne štete, ne samo za auto, nego i za život vozača i živote suputnika.

Ne ignorirajte lampicu upozorenja u svom tijelu i nedajte neprofesionalnom autoserviseru da izvadi osigurač i pravi se da je popravio Vaš problem.

Pravi doktori znaju kako popraviti i vratiti Vaše zdravlje bez lijekova (ili s minimalno, na određen rok) s poboljšanjem Vaše prehrane i načinom razmišljanja.

Slika:
Za nekoga tko ne zna i nikad nije vidio “osigurač” za auto 😂

Nije veselo vidjeti ove crvene i narančaste lampice tijekom vožnje, ali ih je moguće “ignorirati”.

Ponuda je bila skupa iako dosta jeftinija nego prošli put. Međutim primijetio sam trošak za zamjenu “motornog ulja i filtera za ulje”. Rekao sam serviseru da ja sam mijenjam motorno ulje svakih 15.000 km pa mogu preskočiti taj servis. Rekao je ok i kasnije sam platio 1000 kn manje. Važno je provjeriti i razmisliti što zbilja trebam, jer ne trebam “dodatne” stvari kao što neki ljudi trebaju “dodatne” lijekove i preglede za zdravlje. Slijediti liječnike koji su u potpunosti podržani od strane farmaceutske industrije može Vas povrijediti.

s1 s2 s3