Razlog zašto se povećao broj srčanih bolesti u SAD-u (1. dio)

U SAD-u 1950-ih, broj srčanih bolesti naglo je porastao i postao najčešći uzrok smrti. Kao pozadina bolesti srca, pretilost, visoki krvni tlak i dijabetes također su porasli. Već od 1980-ih smatralo se da je uzrok ovih bolesti u svakodnevnoj prehrani, kada je izdan prvi američki priručnik o pravilnoj prehrani (Dietary Goals for the United States). Ovaj priručnik napravljen je na temelju „United States Senate Select Commitee on Nutrition and Human Needs“, poznato kao „MacGovern Report“.

Priča je jako zanimljiva jednom kada otkrijete uzrok srčanih bolesti u SAD-u. Siguran sam da ćete moći razumjeti i zašto je tamo makrobiotika postala popularna.

Za početak moram reći da je u 19. stoljeću SAD bio siromašno selo u usporedbi s Europom. Ima razloga zašto se tako mlada zemlja mogla brzinski razviti. Do sredine 19. stoljeća u SAD-u je otkrivena nafta te je 1870. sagrađena tvrtka Standard Oil, koja je postala pionir u svjetskoj industriji nafte.

Uz širenje potrošnje nafte došlo je do industrijske revolucije što je učinilo SAD jednom od najvećih i najjačih zemlja u svijetu u tako kratkom vremenskom razdoblju. Nadalje, naftna industrija povezana je s farmaceutskom industrijom, jer su gotovo svi lijekovi djelomično napravljeni od nafte (to je jedan od razloga zašto svi današnji lijekovi koji sadrže katran mogu biti uzrok raka i stvaraju više negativnih nuspojava za naše tijelo, iako to nije tema ovdje). Proces proizvodnje lijekova iz nafte prvo je osmislila tvornica Bayer Aktiengesellschaft iz Njemačke. Ova tvrtka uspjela je 1897. stvoriti Aspirin, što je prvi sintetički antibakterijski lijek u svijetu. Prontosil (poznat sulfonamid) napravljen je 1932. Također, penicilin je postao praktično primjenjiv 1941. i liječenje infekcija znatno je poboljšano.

Do tog vremena, infekcija je uvijek bila pri vrhu liste uzroka smrti u svijetu, međutim broj ljudi koji umiru od zaraze značajno je smanjen, a prosječna duljina života jako se produžila. Uz to, u Prvom i Drugom svjetskom ratu većina štete nije se dogodila na kopnu SAD-a, nego u Europi i Aziji, stoga je američko gospodarstvo dramatično poboljšano zahvaljujući ratnom profiterstvu. Zato nije neobično da je nakon završetka Drugog svjetskog rata SAD bio ne samo pobjednik u ratu, nego i najbogatija i najjača zemlja na svijetu.

Kao rezultat jake veze između naftne i farmaceutske industrije, koja je omogućila nagli razvoj lijekova u ranom 20. stoljeću, jedan inovativni lijek napokon se pojavio …

“Isletin”, razvijen i publiciran od strane američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly 1922. To je prvi pripravak inzulina u svijetu koji je izuzetno razvio liječenje dijabetesa.

Definitivno je istina da je razlog produženja američkog prosječnog života u usporedbi s početkom 20. stoljeća nastao i zbog razvoja gospodarstva i medicinske skrbi. Međutim, postoji još jedan faktor koji ne treba zaboraviti ili ignorirati. To je poboljšanje kvalitete života i promjena prehrambenih navika. Jedna inovacija koja je tome vjerojatno najviše pridonijela jest raširena upotreba kućanskih električnih hladnjaka.

U idućem dijelu objasnit ću odnos hladnjaka i promjenu prehrambenih navika u SAD-u.

Slika: Kada sam živio u SAD-u kao student Palmer Chiropractic College-a 2006.

cicici