Strašne vijesti iz Imunološkog zavoda

Strašne vijesti iz Imunološkog zavoda: umjesto krvnih pripravaka pacijentima u bolnicama daje se sirova plazma koja je nečista i može prenijeti hepatitis i AIDS!

Od kada je Imunološki zavod odlukom Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ostao bez dozvole za proizvodnju cjepiva i krvnih derivata, plazmu više ne prerađuje, nego je samo skladišti.

A dok plazma propada u frižiderima, sustav troši milijune na uvoz krvnih pripravaka. I to nije najgore – Srećko Sladoljev, liječnik s Imunološkog zavoda kaže, pacijentima se u bolnicama zbog nedostatka pripravaka daje upravo sirova plazma koja je rizična jer može prenositi hepatitis i AIDS.

Ozbiljnu optužbu doktora Sladoljeva Ministarstvo zdravlja opovrgava.

Iz svih 8 transfuzijskih centara plazma stiže na imunološki zavod. Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicina, kaže kako bi bila ekonomska, strateška i etička šteta da se krvna plazma ne frakcionira, a da bi najveća šteta bila da se plazma uništi. RTL Danas u posjedu je dokumenta kojeg su prikazali u Vijestima, a koji govori da se u jednom od KBC-ova plazma, koju su donirali dobrovoljni davatelji krvi, doista uništavala – jer više nisu imali kamo s njom. Ministarstvo zdravlja demantira: „Nema uništavanja krvne plazme – ona se prikuplja od transfuzijskih centara i skladišti u Imunološkom zavodu“, kazao je Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravlja.

Izvori:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/imunoloski-zavod-ostao-bez-dozvole-za-cjepiva-i-krvne-derivate-597918

http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/1367501/opasnost-od-zaraze-hepatitisom-i-aids-om-u-bolnicama-nepreradjena-krvna-plazma/

Prave žrtve ovdje su ljudi koji su donirali krv i pacijenti koji trebaju transfuziju krvne plazme, a ne zaposlenici Imunološkog zavoda koji danas počinju štrajkati.

U sljedećoj temi govorit ću o cjepivima. Ovo je dobra prilika da se još jednom promisli o cijepljenju.

Sutra idem na put u Miami, vidimo se sljedeći tjedan.

Ajmoooo Hrvatska!!!