Studija slučaja – 01

Ne želim samo govoriti o koristi kiropraktike u filozofiji, nego Vam želim predstaviti nekoliko stvarnih pacijenata koje sam tretirao.
Nadam se da će moje objašnjenje promijeniti stereotip o kiropraktici.

STUDIJA SLUČAJA – 01
37 g
Ž

Prije nekoliko godina je imala nesreću. Odmah je odvedena u bolnicu i liječnici su saznali da je njen drugi lumbalni kralježak (L2) slomljen. (Vidi 1. MR)
Operacija je bila uspješna, umetnuti su vijci od titana u L1 i L3 koji potpuno podupiru slomljeni L2 (Vidi 2. RTG).
Iako je imala poneke dodatne ozljede i pritisak na njenu leđnu moždinu (Vidi 1. MR), imala je dobar oporavak i rehabilitacija je prošla dobro.
Nekoliko godina nakon ove operacije, njeni vijci od titana su se slomili i morala je ići na drugu operaciju. Do tada je njen L2 bio dobro oporavljen i liječnici su na operaciji uspješno odstranili metalne dijelove iz njene kralježnice.

Ova gospođa uglavnom radi u uredu i sjedi cijeli dan. Počela je pomalo vježbati kako bi ostala u dobroj formi.
Njen prvi posjet mojoj ordinaciji nije bio zbog tretmana, samo je došla na moje predavanje koje održavam za sve zainteresirane svakog četvrtka navečer kako bi saznali više o kiropraktici. S obzirom da je imala dvije operacije na kralješcima, nije neobično što se brine o svojoj kralježnici više nego drugi ljudi, ali je bila skeptična prema kiropraktici.

Prije početka prvog tretmana, dogovorili smo se oko plana tretmana.

Zbog dugog vremena koje provodi sjedeći u uredu, dobila je loše držanje u gornjem dijelu tijela. To loše držanje (biomehanički problem za kralješke) može uzrokovati više pritiska na područje njenog L2 kralješka u budućnosti. Dogovorili smo se da nećemo direktno tretirati njen L2 te je glavni fokus bio vrat i gornje torakalno područje kako bi se smanjio pritisak na lumbalni dio. Ovo je više preventivni tip njege. Ako održi dobro držanje, ima manje kifoze i skolioze, vjerojatnije je da će izbjeći buduće probleme oko njenog slabog L2. Nakon nekoliko tjedana intenzivnih tretmana, dolazi regularno svaki mjesec na preventivni tretman.

U ovom slučaju, želim Vam reći da kiropraktika nije samo direktno tretiranje problematičnog kralješka nego također i indirektno tretiranje ostalih kralježaka kako bi se reducirao trenutni problem i izbjegao problem u budućnosti. Ne zaboravite da kralježnica uvijek (osim dok spavate) stoji okomito i u tom položaju podnosi cijeli pritisak Vaše lubanje i cijelog tijela (to je razlog zašto se diskus hernija događa gotovo uvijek na lumbalnim kralješcima L4/L5).
S druge strane, zubi su posloženi vodoravno, stoga jedan drugome ne rade toliki pritisak te je potrebno tretirati samo problematične zube (ne treba zube tretirati preventivno – u stomatologiji preventivni trebaju biti samo pregledi zuba).

Budite sretni, budite zdravi!

studija slučajaoperacija_kralježnice