Tajne oporavka od rekonstrukcijske operacije koljena

Nakon 9 dana od rekonstrukcije prednjih križnih ligamenata mogu voziti i hodati skoro normalno bez štaka. Drago mi je što se mogu vratiti na posao već od ovog tjedna.

Mislite li da to nije dobra ideja, da je bolje ležati na krevetu cijeli dan?

Liječnici su mi rekli da je pacijentu da može voziti auto i hodati bez štake potrebno barem mjesec dana.

Ne preporučujem da se svi ponašaju kao ja, ali moj brzi oporavak se nije dogodio zbog slučajnosti. Poznajem mehanizam ljudskog tijela, stoga sam samo posvetio više pažnje poštivanju toga kako bih se oporavio puno brže i bolje nego je očekivano. Reći ću Vam koje su tajne mog oporavka. Naravno samu operaciju mora izvesti iskusan kirurg, kako bi rekonstrukcija bila savršeno izvedena.

Kod većine ozljeda zgloba (uganuće, istegnuće, iščašenje, operacija) se dogodi upala, stoga tijelo automatski šalje vodu i limfu na mjesto upale i to čini zglob natečenim. Zapravo ta natečenost čini oporavak sporijim. Ako uspijete kontrolirati natečenost, možete kontrolirati hoće li Vaš oporavak biti brži ili sporiji.

Ovo su tajne mog oporavka:

1. stavljanje leda na koljeno po pola sata, ponavljajući onoliko puta koliko mogu izdržati
(možda mislite da je ovo previše, naravno morao sam biti oprezan da ne oštetim kožu no stavljanje leda prvih sedam dana je ključno za potpuni oporavak kasnije)

2. topla kupka od pola sata do sat vremena, svaki dan
(ako nemate kadu, idite u toplice (nakon ovakve operacije imate pravo na tri tjedna u toplicama, HZZO pokriva troškove))

3. polako istezanje koljena dok ne osjetim da ne ide dalje i bol
(povećavanje mobilnosti zgloba je izuzetno važno!; ljudi obično samo miruju, bez vježbe i zbog toga često zglob kada zaraste, više nikad nema svoju prijašnju mobilnost)

4. korištenje malo užeg steznika ili bandaže na koljenu, samo kada spavam, kako bih vodu od upale koja je u koljenu istisnuo iz koljena nazad u tijelo – tijelo će je apsorbirati
(liječnici obično žele izvaditi vodu pomoću injekcije, što nije nužno u ovom slučaju)

5. potrebni su redoviti kiropraktički tretmani
(Zašto kiropraktika može pomoći problemu s koljenom? Živci koji idu kroz koljeno izlaze iz lumbalnog dijela kralježnice. Uklještenje lumablnog živca (subluksacija) ne samo da stvara bol u leđima nego i kronične probleme kuka, koljena i stopala. Održavanje stanja mojih kralježaka što boljim je vrlo važno za dobar oporavak koljena.)

Najvažnije je pokušati spriječiti daljnje ozljede, a ako se dogode, znati kako postupati.

koljeno