Prva znanstvena i profesionalna konferencija u judu u Hrvatskoj

Kao predavač, sudjelovao sam u prvoj znanstvenoj i profesionalnoj konferenciji u judu u subotu 14.2.2015. u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Glavna tema bila je “primjenjiva istraživanja u judu”.

Među profesorima i trenerima koji su predstavljali svoja istraživanja o raznim aspektima juda poput treninga, tehnike i motivacije, moja prezentacija bila je “brz oporavak i pravilna njega ozljede dobivene u judu”.
Primjetio sam kako je inicijalna pravilna njega ozljede vrlo važna, pogotovo kod uganuća i istegnuća ligamenata, što su najčešće ozljede u svakom sportu.
Također sam primjetio kako su izuzetno pogrešni klasični ortopedski pristupi, kojima se imobilizira ozlijeđeni zglob na predugi vremenski period.
LIječnici vjeruju da je najvažnije imobilizirati cijeli zglob dok bol u potpunosti ne prođe. I vjeruju da nije prekasno poslije započeti rehabilitaciju.

Ali moje mišljenje i način tretmana su drugačiji. Mobililnost je najvažnija, ne samo kako bi se zacijelilo brže i bolje, već mobilnost sprječava buduće izljede.
Upoznat ću Vas s 5 brzih koraka koje trebate napraviti u slučaju uganuća gležnja.

1. Prestanite trenirati judo, neki drugi sport ili raditi neku drugu fizičku aktivnost dok imate uganuće gležnja.
2. Stavite led na oteklinu (uglavnom na bočnoj strani) što je prije moguće.
3. U slučaju ozbiljne boli, nemogućnosti hodanja, iskrivljenja zgloba u suprotnom smjeru od prirodnog i u slučaju da nemate stabilnost, trebate otići na hitnu i napraviti RTG sliku kako biste na vrijeme primjetili ako se ne radi o uganuću nego o lomu.
4. Stavite ljepljivu traku i uski steznik dok spavate (ne i preko dana; steznik treba biti malo uži kako bi reducirao natečenost, ali NE preuzak). Nastavite stavljati led svakodnevno, 30 min leda, zatim 30 minuta pauze. To radite tri puta na dan, tijekom tjedan dana.
5. Odmah počnite razmišljati o obnavljanju raspona pokreta. Rastežite se što je više moguće kod kuće (klasičnoj ortopedskoj terapiji nedostaje i ovaj dio), kupajte se u toploj kupci kako biste poboljšali imunološki sustav i metabolizam. Nastavite biti aktivni, hodajte, radite čučnjeve, sjedite na podu.

Ovo je napisano i zaključeno na temelju moje kiropraktičke profesije te na temelju mog iskustva kao timskog doktora hrvatske judo reprezentacije. Moja prezentacija se jako svidjela mnogim judo trenerima i profesorima koji su trenirali mnoge vrhunske judaše.

shin1 shin2