Diskus hernija 3 (Kako se to dogodilo?)

Osjećate bol u leđima, ali mislite da nije ništa ozbiljno. Nekako se bol smanjuje. Srećom se osjećate bolje i već ste zaboravili kakva je to bol bila.

Nekoliko mjeseci kasnije, “ta bol” se ponovo vratila. Naravno da ste pokušali vjerovati da “opet” nije ništa ozbiljno. Međutim bol je ostala puno duže i puno je jača nego zadnji put. Počinjete se brinuti i posjetite doktoricu opće prakse.

Objasnili ste koliko patite od bolova već 3 tjedna i da više ne možete raditi. Doktorica Vas pogleda u lice i kaže “ne izgleda kao nešto ozbiljno, mogu napisati recept za tablete protiv bolova, Ibuprofen, Ketonal i Normabel. Uzimajte dvaput dnevno, deset dana”. Niste imali dopunsko pa ste morali platiti, ali je sve skupa bilo 20 kn. Počeli ste uzimati te lijekove kako Vam je doktorica rekla.

Nakon što je prošlo godinu dana, još uvijek osjećate neku bol. Ponekad tako jaku da ne možete ustati 2 sata, ali više ne brinete toliko jer uvijek imate “lijekove” u torbi. Osjećate se bolje i bol se smanji ako ih uzmete.

Šest mjeseci kasnije tijekom poslovnog puta, “to” se dogodilo. Jedan dan nakon cjelodnevnog slušanja prezentacija, osjetili ste snažnu bol u donjem dijelu leđa kada ste se ustali sa stolca. Morali ste ostati zamrznuti u tom položaju 10 sekundi jer niste mogli napraviti ni koraka dalje. “Počeo sam se znojiti. Kolega me pitao jesam li dobro. Rekao sam: ‘Dobro sam, samo mi se zavrtilo’. Pomogao mi je da dođem do svoje sobe i da legnem na krevet. Uzeo sam i lijekove i ponavljao sam sebi: ‘sve je u redu’.

Čak i nakon što sam se vratio u Zagreb, još uvijek osjećam snažnu bol u donjem dijelu leđa i boli me i trne cijela desna noga, što me zabrinulo i zbunilo jer nikad to prije nisam imao.

‘Doktorica’ mi je rekla da mogu ići na fizikalnu terapiju, ali moram čekati još 4 mjeseca. Odlučio sam ići na privatnu fizikalnu terapiju jer nisam mogao čekati tako dugo i masaža na koju idem nekoliko puta mjesečno nije mi ništa pomogla.

‘Doktorica’ me upozorila da ‘mogu probati sve osim kiropraktike’.

Nakon 15 terapija fizikalne u poliklinici, osjećao sam se bolje, ali trnjenje u desnoj nozi se nije poboljšalo. Doktor tamo mi je preporučio MR u svojoj klinici.

Nakon što sam napravio MR, morao sam razgovarati s ‘neurokirurgom’ tamo. Rekao je da imam ‘diskus herniju’ L4/L5 i da trebam na ‘operaciju’. Također mi je rekao da ne bih trebao nastaviti fizikalnu terpaiju jer ‘jedino operacija može spasiti moje stanje'”.

I moj 68-godišnji tata je imao operaciju diskus hernije, ali se čini da nije zadovoljan jer nije onako kako mu je objašnjeno i kako je očekivao.

Sutra će biti nogomet polufinale CRO vs ENG ⚽🇭🇷🍺. Ali nisam tako uzbuđen kao moji dečki. Želim se oporaviti …

Počeo sam čitati i učiti o “diksus herniji” kako bih to sam što dublje razumio… (nastavit će se)

shin-i-ami