Diskus hernija 4 (od čega je napravljen disk kralježnice)

Iako mnogi raspravljaju o uzroku diskus hernije, broj pacijenata koji pate od istog samo se povećava. Zapravo, mehanizam diskus hernije je vrlo jednostavan.

Za početak pogledajmo osnovnu strukturu diska.

Disk kralježnice zanimljiva je i jedinstvena struktura. Diskovi u kralježnici imaju tri osnovne funkcije:
Djeluju kao amortizeri u kralježnici, pozicionirani su između koščatih kralježaka.
Ponašaju se kao čvrsti ligamenti koji drže kralješke zajedno, na mjestu.
Oni su hrskavičasti zglobovi koji dozvoljavaju blagu pokretljivost kralježnice.
Ukupno postoje dvadeset i tri diska u kralježnici. Specifični problemi sa svakim od ovih diskova mogu potaknuti jedinstvene simptome, uključujući bol koja kreće od samog diska i/ili bol koja potječe od živca kojeg disk pritišće.

Diskovi su zapravo sastavljeni od dva dijela: tvrđeg vanjskog dijela i mekše unutarnje jezgre, a konfiguracija sliči na želatinastu krafnu.

Annulus Fibrosus. Vanjski dio diska (Annulus Fibrosus) je tvrda kružna vanjština sastavljena od koncentričnih listova kolagenih vlakana (lamellae) koja okružuju unutarnju jezgru.
Nucleus Pulposus. Unutarnja jezgra (Nucleus Pulposus) sadrži labavu mrežu vlakana suspendirane u mukoproteinskom gelu.
Kružna vlakna hidraulički zatvaraju želatinastu jezgru i ravnomjerno raspoređuju pritisak i silu primijenjene na strukturu.

Vanjski dio i unutarnja jezgra diska kralježnice pristaju zajedno kao dva koncentrična valjka. Vanjski dio diska ima hrskavičave završne ploče koje čvrsto spajaju disk za kralješke ispod i iznad njega. Pri rođenju, 80% diska sastavljeno je od vode. Kako bi disk ispravno funkcionirao, mora biti dobro hidratiziran. Jezgra je glavni nosač osovinskog opterećenja u tijelu i oslanja se na svoj sadržaj na bazi vode kako bi održavala snagu i gipkost.

Nadam se da je ovo zadnji put da moram davati informacije iz dosadnog medicinskog udžbenika. Najvažnije stvari koje danas možete naučiti su 3 stvari:

Disk je napravljen od vlakana slično kao ligament.
Nema direktnog krvotoka do diska, stoga jednom kada je oštećen ili slomljen, jako je teško da se sam od sebe oporavi. (Slično kao ligament, suprotno nego koža, kosti i organi.)
Disk funkcionira kao amortizer i povećava pokretljivost kralježnice i zato možete hodati, trčati, savijati se i okretati.
Sličan je ovjesu i gumama na Vašem autu.

Usput, promijenio sam oba ovjesa kad mi je auto prešao 150,000 km.

dr. Shin: “Već moram zamijeniti? Mislio sam da ‘proizvedeno u Njemačkoj’ označava kvalitetu”. (Ford Kuga se proizvodi u Njemačkoj.)

Auto Hrvatska: “Dobre je kvalitete. Ali ovdje je ‘proizveden u Japanu'”.

dr. Shin: Jbg.

Moram staviti sliku mojih djevojčica kada objava nije baš zabavna za čitanje 🍺

curice