Ograničenje kiropraktike

Došao je s tatom. Već kada me prvi put posjetio, bio je u invalidskim kolicima i nije mogao samostalno hodati. Iako je bolovao od dječje paralize, tri mjeseca prije prvog dolaska mogao je hodati i koristiti ruke u svakodnevnim aktivnostima, no tada je pao i lakše ozlijedio glavu. Nakon toga više nije mogao hodati. Napravljen je RTG glave i nalaz krvi – sve uredno. Proveo je fizikalnu terapiju.
Dva i pol mjeseca nakon pada više nije mogao koristiti ruke, počeo je otežano disati i osjećati povremene vrtoglavice. Obavljen je neurološki pregled i još nekoliko drugih pregleda, ponovno vađenje krvi – opet sve uredno.
Nastavio je s fizioterapijom.

Rekao sam tati da moraju napraviti MR vrata.
Nakon dva mjeseca smo ga nazvali. Tata je bio zahvalan – zato što sam rekao da brzina kojom se stanje pogoršava nije normalna i da zato mora napraviti MR, to su i učinili. MR je pokazala da su kralješci C2, C3, C4, C5, C6 i dijafragma slomljeni.
Otišao je na operaciju. Preživio ju je, ali operacija nije prošla najbolje. Sada je paraliziran, ne može samostalno disati… komunicira i tata mu čita s usana i razumiju se.

Tata je sretan da im je napokon netko rekao da naprave MR vrata jer sada barem znaju što se dogodilo i sretni su jer sam rekao da ne želim raditi daljnje tretmane i da u ovom slučaju prvo moram vidjeti MR.
Tata inače nikad ne razgovara na mobitel dok je pored sinovog kreveta, ali za nas je napravio izuzetak jer zna koliko nam je stalo.

Iznenadio sam se da nijedan od liječnika koji su ga pregledali nije zahtijevao MR, pogotovo nakon takve traume i činjenice da nije mogao normalno hodati. Iako se to zapravo svugdje događa. Pacijenti koji dođu na hitnu jer imaju užasnu bol u glavi ili u leđima, obično dobiju blok-injekciju i pošalju ih doma.

Jednom kada vidim da je potreban dodatan medicinski pregled, pogotovo ako je potreban RTG, MR, analiza urina, krvi ili privatna fizikalna terapija, predložit ću to svom pacijentu. Bilo je nekoliko opasnih slučajeva.

Zapravo, u slučajevima gdje čovjek ne osjeća poboljšanje nakon 6~12 mojih tretmana, radi se o kombinaciji više problema, poput mentalnog stresa, pogrešne prehrane, pretilosti, pretjerane mršavosti s nedostatkom energije, pretjerane upotrebe lijekova, neuspješne operacije, slabih mišića, ozljede, kroničnog problema zbog posla i još puno toga. No s obzirom da znam da kiropraktički tretman ne može riješiti svaki problem, preporučujem pravilnu prehranu, prihvaćanje i mijenjanje loših navika, preporučujem drugo mišljenje (uključujući i mogućnost operacije nakon što smo razmotrili sve moguće neuspjehe, rizike i nuspojave). Uvijek Vas zovemo kako bismo čuli povratnu informaciju što se dogodilo, kako se razvija situacija i da vidimo koja su rješenja moguća.

Budite slobodni javiti nam se ako imate problem. Dat ću sve od sebe da ga riješim uzimajući u obzir financijsku i vremensku ograničenost svakog pacijenta.

Slika: Slika prije i poslije jedne od mnogih pozitivnih pacijenata. Uzimala je puno lijekova i rečeno joj je da treba operirati kralježnicu. Život joj je bio težak. Čvrsto sam joj rekao da prihvati svoju pogrešku i promijeni svoj način života (ponekad skoro uvrijedim pacijenta kako bi se promijenio i počeo me slušati).
Njeno stanje sada je puno bolje, ali još nije završeno. Najviše reklama kaže “ponovo je rođena, više nema uopće boli!”. Ali reći ću Vam iskreno, još uvijek ponekad probdije noć zbog boli u leđima. No sada se šminka, više se smije, ima više samopouzdanja. I prestala je biti ropkinja šećera, kruha, sokova i lijekova.
Jedan sam od rijetkih kiropraktičara koji zaista mogu “namjestiti” vrat i leđa, ali i koji mogu dati ispravan savjet o prehrani i preporuku o načinu života.

h1 h2 h3