Samo 6-15% medicinskih tretmana radi se na temelju dokaza. Većina nuspojava ne spominje se u medijima i zato za njih ne znate.

Puno ljudi uzima lijekove svakodnevno.
Postalo je normalno ići na razne medicinske tretmane poput pregleda, uzimanja lijekova, radijacije i operacije za ozbiljne bolesti poput karcinoma i kroničkih bolesti.
U perinatalnoj skrbi, inducirani porodi i epiduralne anestezije koriste se puno previše, a učestalost carskog reza samo se povećava.
Napokon je Svjetska zdravstvena organizacija komentirala kako liječnici prečesto porađaju žene carskim rezom, ali tko njih sluša?

Nekoliko lijekova za koje se zna da uzrokuju ozbiljne nuspojave, primjenjuju se na djeci koja imaju poremećaje u razvoju.
Broj obaveznih cjepiva se povećava.
Sve više roditelja počinje se pitati o neefikasnosti cjepiva te o njihovim nuspojavama (unos teških metala, konzervansa, alergijskih tvari) na koje ih njihov pedijatar nikada nije upozorio.

Usput, vjerujete li još uvijek da lijekovi, medicinski pregledi, operacije i cjepiva, poznati kao “službena medicinska njega”, imaju dokazanu sigurnost?
Ili da je istina ono što doktori medicine kažu: “Radimo na temelju dokaza.”?
Liječnici imaju tendenciju da sami sebe zaštite radije nego da pomognu Vama ili Vašem djetetu ako je netko od Vas obolio od ozbiljnih nuspojava.
Znam da Vam ovo kažu: “Ne možete dokazati da je Vaš simptom (nuspojava) posljedica lijekova koje sam Vam dao (ili pregleda, operacije).”.

Jedan od karakterističnih medicinskih časopisa, British Medical Journal, upozorava na sljedeće:

Samo 6% onoga što vidite u medicinskim reklamama temeljeno je na dokazima.
Samo 15% medicinske njege koja Vam je propisana i koje se pridržavate, temeljena je na stvarnim dokazima.

Mi ne vjerujemo u istinu.
Mi vjerujemo samo ono u što želimo vjerovati (čak izvrćući ili ignorirajući istinu).
A i dalje želimo vjerovati da je ono u što vjerujemo istina.

11169854_829809553768699_7412824201169320176_n