Važno za trudnoću i zdravo dijete

Od nedavno se društvo mijenja kako bi olakšalo ženama da zatrudne te kako žene ne bi odustale od svojih karijera. No trudnoća i rađanje djeteta još uvijek su veliki zadaci za ženu. Pogotovo jer žene zbog biomehaničkih promjena u tijelu osjećaju puno veći fizički stres te to uzrokuje više simptoma poput ozbiljne boli, trnjenja, slabosti, sporijeg metabolizma i slabijeg imuniteta.

Poznato je da nitko od autohtonih naroda nije vegan i da oni poštuju uzimanje životinjskih proteina. Tek je od nedavno nekolicina bogatih zapadnoeuropljana koji mogu birati što žele jesti, počela izbjegavati životinjski protein jer je to “zdravije” i “otmjeno”. Autohtoni narodi znaju da nedostatak životinjskog proteina može uzrokovati ozbiljne probleme i za majku i za dijete. Stoga obično daju visoko nutritivnu hranu ženi već 6 mjeseci prije trudnoće, poput ikre, životinjske jetrice, mesa i jaja.

Naše žene moraju patiti od velike boli i utjecaja na tijelo tijekom poroda jednog i možda jedinog djeteta. Kada se dijete napokon rodi, odmah se u njega ubrizga cjepivo puno otrova i stavi ga se u inkubator ako nije “standardne” težine. U rodilištu žena mora ležati na leđima i raširiti noge za liječnika i medicinsku sestru. Ova pozicija za rađanje djeteta jako je teška i može stvoriti ozbiljna oštećenja na majčinoj lumbalnoj kralježnici i na živcima. Carski rez je također operacija koja, kao i ostale operacije, nosi sa sobom veće rizike. Nisu samo financijska ograničenja razlog zašto žena danas uglavnom ne može imati više od jednog ili dva djeteta. (Također sve više i više parova pati od spontanih pobačaja i neplodnosti.)

S druge strane, žene koje rađaju doma (slično kao autohtoni narodi) mogu za sebe izabrati najudobniji položaj za rađanje, što je najčešće položaj “na sve četiri” ili čak stajaći. To ne samo da olakšava rođenje djeteta nego i smanjuje oštećenje lumbalne kralježnice. Moja žena Marta rodila je drugo dijete kod kuće u 15 minuta. Sljedeći dan nosila je bebu kada smo se penjali kod prijateljice na treći kad bez lifta. Bila je tako zadivljena koliko je puna energije i rekla mi je: “Sada shvaćam zašto su žene mogle roditi toliko djece prije 100 godina, a ne mogu danas”.

Tijekom trudnoće moj tretman može pomoći smanjiti oštećenje kralježnice koje se događa zbog podupiranja rastuće bebe sve do poroda. U zadnjih nekoliko mjeseci tretirao sam više od 10 trudnica sve do njihovog termina poroda. Tijekom trudnoće mnoge majke pate od glavobolje, boli u vratu, boli u donjem dijelu leđa, čak i od išijasa. I one trebaju izbjeći sve vrste lijekova kako ne bi ozlijedile bebu. Zato nije čudo da je moj tretman jedan od prvih izbora.

Osobno smo iskusili rođenje djeteta u bolnici i kod kuće, također smo iskusili cijepljenje i necijepljenje. To znači da ne samo da zbog svoje profesije znam kako tretirati trudnice, nego i zbog mog osobnog iskustva s moje dvije kćeri.

Budite slobodni kontaktirati me i diskutirati o svojim brigama sa mnom. Međutim, osobno ne podupirem veganske trudnice koje u potpunosti izbjegavaju uzimanje bilo kakve vrste životinjskih proteina, jer se to protivi mojoj filozofiji o tome što je zdravo za dijete.

Slika: Počela je osjećati jaku bol u lumbalnoj kralježnici 3 tjedna prije termina poroda. Upozorio sam je da je moguće da su to trudnovi, no rekla mi je da ne bi trebali biti, jer bolove osjeća samo po noći. Nakon nekoliko tretmana, njena bol je u potpunosti nestala i rodila je zdravu djevojčicu jedan tjedan nakon termina. Kiropraktika je opasna za trudnice? Možda je ako je netko drugi radi, jer ja sam definitivno iznimka 💁🏻

Čestitam!

1 2